• info@codebeveiliging.nl
  • 085 - 050 13 52
  • Wij staan 24/7 voor u klaar!
Visiteren of fouilleren, wat zijn de verschillen?
  • By admin
  • april 29, 2024
  • No Comments

Visiteren of fouilleren, wat zijn de verschillen?

Wat is visiteren?

Visiteren wordt vaak verwisseld met fouilleren, echter verschillen deze termen in betekenis. Bij visitatie vindt een controle van de persoonlijke bezittingen plaats, terwijl fouillering ook een inspectie van kleding en lichaam omvat. Zijn er meer onderscheidende factoren tussen deze twee praktijken waar beveiligers mee te maken hebben? Meer hierover lees je in dit artikel.

Wat doet een beveiliger bij visiteren?

Visiteren houdt in dat een beveiliger toegang heeft tot persoonlijke bezittingen zoals handtassen, boodschappentassen en koffers om te controleren of er geen bedrijfsgoederen of eigendommen worden meegenomen van het terrein. Visitaties dienen objectief en op basis van steekproeven te worden uitgevoerd, idealiter in een afzonderlijke ruimte en met de nodige discretie.

De procedure van bij visiteren

De persoon wiens bezittingen worden gevisiteerd, opent en toont deze vrijwillig, keert ze zo nodig binnenstebuiten om de inhoud aan de beveiliger te tonen. Deze procedure verloopt met volledige medewerking van de betrokkene, zonder enige vorm van dwang, en kan door de betrokkene geweigerd worden. De beveiligingsmedewerker mag alleen visiteren als deze bevoegdheid duidelijk is opgenomen in het huisreglement van de organisatie. De regels moeten vooraf duidelijk gecommuniceerd en bekend zijn. Kleding of het lichaam van de persoon mogen tijdens een visitatie niet onderzocht worden.

Wat betekent fouilleren?

Fouilleren omvat het onderzoeken van zowel kleding als lichaam van een persoon, wat bij visitatie strikt verboden is. Een beveiliger mag alleen fouilleren onder specifieke omstandigheden, wanneer deze bevoegdheid is vastgelegd binnen het privaatrecht en duidelijk staat vermeld in de bedrijfsregels of -voorschriften.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij supporters voor een sportevenement of bezoekers van grote publieke evenementen.

Betrouwbare beveiligers nodig?

Wilt u gebruikmaken van de diensten van Code Beveiliging? Dan kunt u altijd contact opnemen door ons direct te bellen op 085 – 050 13 52 of stuur een e-mail aan info@codebeveiliging.nl.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Direct bellen